Wat te doen bij schade?

Terwijl we in een ander artikel al bespraken wat er te doen valt bij een ongeval, gaan we ons hier even verdiepen in de vraag: “wat te doen bij schade?” Meer bepaald bij stoffelijke schade want als er gewonden zijn moet men telkens de politie verwittigen.

Materiële schade

Bij enkel materiële schade dient men het Europees aanrijdingsformulier in te vullen. Zo correct en volledig mogelijk. Daardoor verkrijg je de gegevens van alle betrokkenen: naam, adres, verzekeringsmaatschappij. Die gegevens zijn belangrijk voor het verder verloop. Vermeld ook zo duidelijk mogelijk de omstandigheden van het ongeval: oorzaak, exacte plaats en situatieschets waar het voertuig of de voertuigen zich bevond of bevonden. Zijn er getuigen? Noteer dan eveneens hun gegevens, naam, adres, contactmogelijkheden. Let ook op de verkeersborden en andere signalisatie die eventueel van belang kan zijn bij het vaststellen van de foutvraag.

Let op: na het invullen en ondertekenen van het aanrijdingsformulier mag er nadien niets meer aan gewijzigd worden of tenzij mits akkoord van beide partijen.

De achterzijde kan u later invullen omdat die gegevens geen enkele bewijswaarde hebben maar enkel als bijkomende informatie bedoeld zijn.

Je kunt natuurlijk ook al je verzekeringsmakelaar op de hoogte brengen die je mogelijk nog bijkomende tips kan geven.

Heb je een fototoestel of camera bij de hand? Leg dan de situatie ook op die manier even vast. Het zal altijd een beter beeld geven van de reële toestand na het ongeval.

Politie?

Normaal hoef je bij enkel stoffelijke schade de politie niet te bellen maar dat wordt wel aangeraden indien de tegenpartij onwillig is het formulier in te vullen of niet akkoord gaat met je eigen versie of weigert het formulier te ondertekenen. Indien je in de situatie komt dat de tegenpartij echt dwars is en niet mee wil werken, teken dan zelf ook niet.

Mocht er toch politie moeten bijkomen, kijk dan grondig na of er geen misverstanden kunnen ontstaan of dat er nergens een onduidelijke vermelding in voorkomt en teken slechts als je je volledig akkoord kan verklaren met het PV.

Bij vluchtmisdrijf dien je natuurlijk ook altijd de politie te verwittigen. Tracht dan koelbloedig te blijven en het merk, kleur en kenteken van de vluchter te noteren. Deze informatie zal de zoektocht naar de dader vergemakkelijken.

Kan je het voertuig niet meer op eigen kracht verplaatsen neem dan zeker contact op met de verzekeraar, zodat die de bijstandsdienst kan inschakelen om het voertuig te takelen.

Autoverzekering

Nadat al deze formaliteiten vervuld zijn ga je best zo snel mogelijk naar je verzekeraar die dan bekijkt welke de te volgen stappen zijn om het schadegeval zo snel mogelijk op te lossen. De verzekeraar gelast zich verder met de zaak en zal een expert inschakelen die de schade aan de wagen zal komen opnemen.

Heb je intussen een vervangwagen nodig, informeer dan of deze dienst inbegrepen is in je verzekeringspolis, als je dat voor het onderschrijven van de polis nog niet had gedaan.

Bezorg het bestek dat de garage opmaakt ook zo snel mogelijk aan de verzekeraar.

Nadien zal de verzekeringsmakelaar u op de hoogte houden van het verder verloop van het dossier.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Wat te doen bij schade?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Dit zal je ook interesseren

  1. Wat te doen bij een auto-ongeval?
  2. Wat bij een ongeval met de auto van iemand anders?

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *