Wat te doen bij een auto-ongeval?

Je wenst het niemand toe, maar het kan altijd gebeuren: een auto-ongeval. Veel mensen weten niet wat ze in zo een situatie moeten doen. Moeten we onmiddellijk de politie bellen? Ambulance? Of toch maar de brandweer? Of gewoon doorrijden is voor sommige mensen blijkbaar ook een optie…

Maar wat moet je nu echt doen wanneer het zover is. Wij maakten een duidelijk overzicht met enkele handige tips die je zeker en vast zullen helpen!

Klik op de afbeelding hieronder om ze uit te vergroten.

infographicOngeval

Ben je betrokken bij een verkeersongeval? Stop dan onmiddellijk (indien dat nog niet het geval) en ga langs de kant van de weg (indien mogelijk). Als betrokkene bij een ongeval doorrijden, staat gelijk aan vluchtmisdrijf (zelf al was je niet in fout). Stap daarna uit en overzie de situatie op een veilige manier. Zijn er gewonden of is er gevaar voor andere weggebruikers? Bel dan onmiddellijk de hulpdiensten. Je kan de brandweer en ambulance bereiken op 112, dat is trouwens het Europees noodnummer. Binnen België kan je de politie rechtstreeks bereiken op het nummer 101.

Breng indien nodig (en mogelijk op een veilige manier) enkele markeringen aan op de weg alvorens de voertuigen te verplaatsen. Probeer ook zoveel mogelijk foto’s te nemen zodat discussies achteraf kunnen gestaafd worden met bewijzen. Is het niet mogelijk om de rijweg te ontruimen? Zet dan de knipperlichten aan van beide voertuigen en plaats een gevarendriehoek op veilige afstand. Voor een normale weg is 30 meter voldoende, op de snelweg plaats je de driehoek best op 100 meter.

Contacteer indien mogelijk je verzekeringsagent om te vragen wat je precies moet doen. Vul daarna sowieso je aanrijdingsformulier in, zelf al is de politie al ter plaatse.

Ten slotte geven we graag nog volgende eenvoudige maar handige tips mee:

  1. Zorg er altijd voor dat een aanrijdingsformulier in de wagen aanwezig is. de helft kan je al op voorhand invullen. Dit bespaart tijd en frustraties tijdens een stressvolle situatie.
  2. Een krijtje in de wagen kan zijn dienst bewijzen om wegmarkeringen aan te brengen.
  3. Voorzie een balpen om bijvoorbeeld het aanrijdingsformulier in te vullen. 
  4. Zorg voor een zaklamp in de wagen: een ongeval kan natuurlijk ook ’s avonds of ’s nachts gebeuren.

Hopelijk heb je deze informatie nooit nodig, maar zoals het gezegd zegt: een verwittigd man is er twee waard!

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 9.0/10 (7 votes cast)
Wat te doen bij een auto-ongeval?, 9.0 out of 10 based on 7 ratings

Dit zal je ook interesseren

  1. Wat bij een ongeval met de auto van iemand anders?
  2. Wat te doen bij schade?

6 Trackbacks

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *