Wat dekt de omniumverzekering?

U bent verplicht uw auto BA te verzekeren (dat wil zeggen Burgerlijke Aansprakelijkheid). Daarnaast kunt u een aanvullende verzekering voor uw auto afsluiten, een omniumverzekering. Een volledige omniumverzekering dekt de schade bij diverse risico’s die door derden (in ieder geval niet door u zelf) veroorzaakt worden.

De risico’s die vergoed worden, zijn:Omniumverzekering

-          Glasbreuk: alle ruiten van uw auto zijn gedekt, met inbegrip van een zonnedak. Soms wordt u verplicht om de glasbreuk bij een bepaalde maatschappij te laten herstellen. Dit vind u terug in uw polis.

-          Brand: schade veroorzaakt door brand, ook bij kortsluiting, blikseminslag of een oververhitte motor wordt vergoed. Soms wordt ook de schade veroorzaakt door het blussen van een brand vergoed, dit is verschillend per maatschappij. Schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een brandende sigaret wordt niet vergoed.
-          Natuurkrachten: schade door hagel, overstromingen, storm, sneeuwdruk en zelfs vallende rotsen is gedekt. Ook is een aanrijding met een dier gedekt.

-          Diefstal: schade door (gedeeltelijke) diefstal van uw auto of poging tot diefstal wordt vergoed. Waardevolle spullen die in uw auto liggen, zoals GSM’s of laptops, worden niet vergoed. U moet bij diefstal ook een reservesleutel kunnen overleggen. Bewaar deze dus nooit in uw auto! Sommige maatschappijen verplichten u om een alarminstallatie aan te brengen in uw auto. Hiervan moet u een kopie van de verklaring aan de verzekeraar zenden.

-          Eigen schade: schade ontstaan door uw fout, tijdens een vluchtmisdrijf, totaal verlies of vandalisme wordt vergoed. Dikwijls zit een franchise vast aan de optie Eigen Schade. Dit om de bestuurders erop te attenderen dat men voorzichtig moet rijden en om de polis betaalbaar te houden.

 Kleine omnium

In een kleine omniumverzekering zitten dezelfde waarborgen, behalve die van Eigen Schade. Het is dus bijgevolg logisch dat de premie voor een kleine omnium lager ligt dan een normale onmium.

Bezint eer ge begint

Omdat het een omniumverzekering is en dus niet verplicht, zijn er door de wet geen minimumvoorwaarden verbonden aan de verzekering. Daardoor kunnen de verschillende verzekeringsmaatschappijen de inhoud van hun polissen zelf bepalen. Het vergelijken van de verschillende polissen kan wel eens heel lucratief zijn. Juist omdat een omniumverzekering niet goedkoop is, moet u goed alles afwegen. Is het verstandig om een auto die al 10 jaar oud is, volledig te verzekeren? Of volstaat een kleine omniumverzekering? Als u een nieuwe auto koopt op krediet, dan kan de kredietmaatschappij u verplichten om een volledige omniumverzekering af te sluiten.

Als u uw BA-verzekering uitbreid met een (kleine) omniumverzekering, bent u dus verzekerd voor (bijna) alle kosten aan uw voertuig die u niet zelf veroorzaakt hebt. Uiteraard moet u wel van de auto zelf het onderhoud en het vervangen van defecte onderdelen zelf betalen. Die vallen niet onder een verzekering.

Schade of ongeval

Neem in alle gevallen van schade contact op met uw verzekeringsmakelaar of, indien u geen verzekeringsmakelaar heeft, rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij. Bij sommige schades (bvb bij een verkeersongeval) komt een expert ter plaatse om het schadebedrag vast te stellen. Ook moet u de schade dikwijls laten herstellen bij een door de verzekeraar geaccepteerde hersteller of garage. Bij andere gevallen zijn er vaste bedragen die uitgekeerd worden. Dit is altijd aan de verzekeraar om te bepalen!

 

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 8.3/10 (3 votes cast)
Wat dekt de omniumverzekering?, 8.3 out of 10 based on 3 ratings

Dit zal je ook interesseren

  1. Omniumverzekering duurder

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *