Wat bij een ongeval met de auto van iemand anders?

Indien u bij een ongeval betrokken bent, kunt u het best eerst vaststellen of er gewonden zijn. Als dat het geval is, dan verwittigt u direct de hulpdiensten. Vergeet zeker niet de politie in te schakelen. Daarna gaat u het Europees aanrijdingsformulier invullen. Het kan zeker in uw voordeel zijn om gegevens te verzamelen over het ongeval. Zo kunt bijvoorbeeld foto’s maken of getuigen noteren. Heeft u alle gegevens verzamelt, dan moet u het aanrijdingsformulier zo snel mogelijk naar uw verzekeraar sturen.

Uw verzekeraar zal op basis van alle aangeleverde informatie vaststellen wie aansprakelijk is voor het ongeval. Soms kan een gedeelde aansprakelijkheid vastgesteld worden. Indien u niet aansprakelijk bent, dan krijgt u de schade vergoed middels de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering. Ben u wel aansprakelijk dan vergoedt uw B.A.-verzekering niets. Heeft u de dekking uitgebreid met een omniumverzekering, dan kan de schade wel vergoedt worden.

Vervolgens hebt u de keus of u de schade laat herstellen. Dit bent u niet verplicht. Indien u beslist om de schade te laten herstellen, dan kan de verzekeraar een garage aanwijzen waar u de schade moet laten herstellen.

Aansprakelijkheid als iemand anders uw auto bestuurt

Wanneer u uw auto uitleent en de bestuurder is bij een ongeval betrokken, kan er schade ontstaan aan uw auto of aan anderen. In principe is ieder voertuig die B.A.-verzekerd is, verzekerd voor schade aan derden. Dus moet de verzekeringsmaatschappij van de voertuigeigenaar de kosten betalen, ook als iemand anders aan het stuur zit. Uiteraard worden niet alle kosten gedekt. De materiële schade aan het voertuig van de andere betrokkene bij het ongeval en de lichamelijke schade aan de bestuurder en inzittenden van het andere voertuig zijn verzekerd. Ook de lichamelijke schade aan de inzittenden van het voertuig in fout is in veel gevallen gedekt.

Heeft de bestuurder die in uw auto rijdt ook lichamelijke schade, dan wordt die niet vergoed door de verzekering van het voertuig. Mocht de eigenaar of de bestuurder zelf een bestuurdersverzekering hebben, dan worden de kosten wel vergoed. Dit kan echter wel verschillen per polis, raadpleeg hiervoor uw algemene voorwaarden.
Daarnaast zal de bestuurder moeten opdraaien voor de kosten van de materiële schade van het voertuig die bij het ongeval betrokken is. Dit is ook weer afhankelijk van het feit of de eigenaar van het voertuig een omniumverzekering heeft afgesloten. Ook is het afhankelijk van wie het ongeval veroorzaakt heeft. Als de bestuurder van uw voertuig niet in de fout is, dan moet de verzekering van het andere voertuig de kosten betalen. Is de bestuurder wel in de fout, dan zal de verzekeraar in principe zeggen dat de bestuurder zelf voor de kosten moet opdraaien.

Tot slot, als u op voorhand weet dat u zelf in iemand anders zijn auto zal rijden, controleer dan of het voertuig verzekerd is of dat de groene kaart nog geldig is. Het is altijd onverstandig om met onverzekerde auto te gaan rijden! Heeft de eigenaar een omniumverzekering afgesloten, dan loopt u enkel het risico uw eigen lichamelijke schade te moeten betalen. Tenzij de eigenaar een bestuurdersverzekering heeft afgesloten. Is er geen omnium- of bestuurdersverzekering, dan loopt u het risico om zowel uw eigen lichamelijke schade als ook de schade aan de wagen te moeten betalen.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 6.5/10 (10 votes cast)
Wat bij een ongeval met de auto van iemand anders?, 6.5 out of 10 based on 10 ratings

Dit zal je ook interesseren

  1. Wat te doen bij een auto-ongeval?
  2. Zijn mijn passagiers altijd verzekerd bij een ongeval?

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *