De prijs van een oldtimerverzekering: wat kost het?

Het is zondagochtend, de eerste zonnestralen vallen binnen: ze kondigen een prachtige dag aan. Perfect voor een ritje met de oldtimer. Herken je het gevoel? Indien je dit niet herkent dan zijn er twee opties: ofwel heb je geen oldtimer ofwel kan je door het gebrek aan de juiste autoverzekering niet op pad. In dit artikel beschrijven we hoe de kostprijs van een oldtimerverzekering tot stand komt, welke mogelijkheden er allemaal zijn en welke maatschappijen dergelijke verzekering aanbieden.

Bepaling van de kostprijs

De uiteindelijke kostprijs van een oldtimerverzekering is net zoals bij een ‘gewone’ autoverzekering afhankelijk van een hele hoop verschillende factoren. Het grootste prijsverschil zit hem natuurlijk in het aantal zaken waarvoor je wilt verzekerd zijn. Denk maar aan het verschil tussen een de polis burgerlijke aansprakelijkheid en een full-option omnium verzekering.

Belangrijk om weten is dat een verzekering voor je oldtimer steeds gepaard gaat met de autoverzekering van je dagelijks voertuig. Het spreekt voor zich dat iemand met een hoge bonus-malus in het dagelijkse leven meer zal betalen voor zijn oldtimerverzekering dan iemand die al jaren ongeval vrij rondrijdt. Alvorens je ergens een aanvraag doet, haal er alvast de gegevens van je dagdagelijkse autoverzekering even bij (inschrijvingsbewijs, bonus-malus graad, verzekeringsbewijs, etc..)

Mogelijkheden

Basisverzekering

De basisverzekering voor een oldtimerverzekering is de zogenaamde ‘Burgerlijke aansprakelijkheid‘.  Deze dekking zorgt ervoor dat wanneer je schade berokkent aan personen en/of goederen, die personen daarvoor een vergoeding krijgen. Het is dus een verzekering tegenover derden, verplicht in België en bij uitbreiding in volledig Europa. Zonder deze verzekering kan je niet legaal de baan op.

Brandverzekering & diefstalverzekering

De brand- en diefstalverzekering zijn meestal aan elkaar gebonden, ook bij oldtimers dus. Het is een extra verzekering bovenop de burgerlijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt vanzelfsprekend schade aan voertuigen door brand of verlies door diefstal. Let wel: deze verzekering is meestal enkel geldig op gestalde voertuigen, dus niet bij brand onderweg (bvb door oververhitting van de motor).

Rechtsbijstand

De formule rechtsbijstand is bij sommige aanbieders deels (of volledig) inbegrepen in de dekking burgerlijke aansprakelijkheid. Bij contractuele geschillen kan deze verzekeraar tussenkomen indien je kiest voor deze formule. Denk maar aan een discussie met de garagist over een slechte herstelling, het tanken van vervuilde brandstof, … Vaak is er de opsplitsing tussen een burgerlijk verhaal en een strafrechtelijke verdediging.

Pech onderweg

Ben je vaak op de baan met de oldtimer, voor een tochtje in eigen streek of een samenkomst verder van huis? Dan denk je er misschien beter over na om voor een degelijke ‘pech onderweg’ verzekering te zorgen. Die polis zorgt er namelijk voor dat je niet hoeft te stressen wanneer je je oldtimer langs de kant van de weg moet achterlaten. Veelal is dergelijke polis geldig binnen België maar ga ook na hoe het zit voor het buitenland. Bij sommige aanbieders is deze verzekering geldig binnen een bepaald gebied buiten de landsgrenzen (bvb max. 200km buiten België). Het zou jammer zijn mocht je op 300km van de Belgische grens in de problemen komen. Een verwittigd man is er twee waard!

Omniumverzekering

Veel oldtimers hebben naar gelang het merk en bouwjaar al een flinke waarde opgebouwd. In dat geval is het interessant om een omniumverzekering te nemen voor je wagen. De omniumverzekering dekt alle lasten en kosten bij een ongeval. Het is een zeer ruime dekking waarbij je kan genieten een maximale zekerheid. Zo kan je via een omniumverzekering jouw oldtimer verzekeringen tegen brand, diefstal, glasbraak, botsing met dieren, vandalisme, ongeval in fout, etc… Ook wanneer de tegenpartij niet verzekerd is, kan een omniumverzekering soelaas brengen. Let wel: de dekking bij een omniumverzekering is bij alle aanbieders licht verschillend. Ga dus goed na wat inbegrepen is en vooral wat niet!

Waardeschatting

Kan jij onmiddellijk de effectieve waarde van je oldtimer zeggen op dit moment? Dus niet de emotionele waarde die jij er zelf aan geeft, of niet de waarde die een kandidaat-koper ooit heeft willen bieden. Nee? Nochtans, bij een schadegeval is dat een heel belangrijk punt. De tegenpartij zal proberen de waarde zo laag mogelijk te houden terwijl jij net het tegenovergestelde zal beweren.

Het is dus belangrijk om de waarde van je voertuig te laten vaststellen door een expert. Op die manier is er achteraf geen enkele discussie mogelijk en heb je zwart op wit de waarde van je oldtimer. Sommige aanbieders vragen trouwens naar die waardeschatting bij het opstarten van een omniumverzekering. Bij eventuele verkoop van de wagen is deze waardebepaling natuurlijk ook handig, zo weet je ineens wat de minimale verkoopprijs is.

Aanbieders

Marsh

Marsh, een wereldwijd verzekeringsmakelaar en risicoadviseur, werkt samen met zijn klanten om innovatieve industriespecifieke oplossingen te definiëren, te ontwerpen en te leveren die de toekomst van zijn klanten beschermt. Marsh heeft ongeveer 27.000 werknemers in dienst om klanten in meer dan 100 landen van advies en transactionele mogelijkheden te voorzien. Marsh is onderdeel van Marsh & McLennan Companies.

Erard

Erard Verzekeringen NV is opgericht in 1945 en is een onafhankelijk verzekeringsmakelaar erkend door het FSMA. Ze vertegenwoordigen alle maatschappijen en kunnen dus een breed gamma aan producten aanbieden. Erard NV telt momenteel zo’n 4.700 klanten, zowel particulieren, handelaars, zelfstandigen als KMO’s en ondernemingen.

Ethias

De Ethias groep is opgericht in 1919 en heeft als belangrijkste eniteit de firma Ethias NV. Ethias NV groepeert alle verzekeringsactiviteiten binnen de Ethias groep. De hoofdactiviteit van Ethias NV bestaat uit het verstrekken van advies en de uitvoerend werk voor rekening van derden op vlak van verzekering.

In de handige vergelijkingstabel voor oldtimerverzekeringen zie je de verschillen in één oogopslag!

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/10 (37 votes cast)
De prijs van een oldtimerverzekering: wat kost het?, 5.0 out of 10 based on 37 ratings

Geen gerelateerde artikels.

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *