Kopen jongeren nog (dure) auto’s?

Het blijkt dat steeds minder jongeren in het bezit zijn van een (dure) auto. De kosten van een auto zijn al een hele grote kostenpost in een gezin. Zeker voor jongeren is dit stilaan onbetaalbaar geworden, om dan nog maar over die dure autoverzekeringen voor jongeren te zwijgen. Tegenwoordig studeren de jongeren langer en daar is ook (veel) geld voor nodig. 

Het in het bezit hebben van een auto komt steeds meer op de achtergrond te staan. Het is veel belangrijker om een moderne smartphone of laptop te hebben. Juist omdat de jongeren snel en makkelijk kunnen zoeken naar de goedkoopste manier om van a naar b te komen, kiezen ze wellicht steeds minder voor de auto. Reizen ze per openbaar vervoer, dan kunnen ze nog altijd in contact zijn met vrienden via de social media. Iets wat niet lukt als je in een auto rijdt.

Als je als jongere werkt, moet je natuurlijk wel op je werk kunnen geraken. Als je dan toch kiest voor een auto, dan is dat steeds vaker een auto van een minder duur merk. De jongeren hebben ook steeds minder interesse in automechanica. Voor informatie kloppen ze aan bij ouders of vrienden, of ze zoeken hun informatie op internet op. Het gekke is dat de dalende trend van het kopen van een auto nog niet is doorgedrongen bij de automerken. Zij investeren niet in deze groep consumenten, hoewel de jongeren vaak wel iets kunnen maken of kraken. Zij zijn juist het gevoeligst voor trends.

Welke merken zijn dan nog populair onder jongeren? Op nummer 1 staat Volkswagen, gevolgd door Opel en Peugeot. De merken Citroën en Renault maken de top 5 compleet. Stuk voor stuk Westerse auto’s. Het lijkt er op dat de Aziatische merken niet populair zijn. Dit kan komen door het feit dat de Aziatische merken slecht in de markt liggen bij de oudere generatie. En als de jongeren graag de mening van anderen horen, dan is het niet zo gek dat er vaker gekozen wordt voor een Westers merk. Ondanks het feit dat juist de Aziatische merken tegenwoordig hoog scoren op duurzaamheid en lage onderhoudskosten.

We zien dat de top 5 gedomineerd wordt door Franse merken. Dit zou te maken hebben met het ruime en gevarieerde aanbod van deze merken. De aankoopprijzen zijn relatief goedkoop en je kunt vrijwel overal het onderhoud laten uitvoeren.

Het is dus bekend dat tegenwoordig de jongeren liever hun geld uitgeven aan een smartphone of laptop. In de jaren tachtig en negentig was het juist bijna vanzelfsprekend dat je zodra je achttien werd, je rijbewijs ging halen. Deze prioriteit is er niet meer. Je ziet dat de jongeren vaak wel een universitair diploma hebben, maar nog geen rijbewijs. Ze zien de noodzaak er vaak niet in, dus nemen ze liever de fiets of de trein. Dit is vaak veel goedkoper voor hen.

Berichten in de media dat de politie extra gaat letten op jongeren die in dure auto’s rijden, helpen natuurlijk ook niet echt. De mensen ergeren zich vaak aan het feit dat jongeren die in dure auto’s rijden, ook vaak (niet altijd) onverantwoordelijk rijgedrag laten zien. Ze nemen de maximum snelheid niet in acht en brengen andere weggebruikers in gevaar. Er zijn een aantal gemeenten waar deze (gekende) jongeren door de politie in de gaten worden gehouden.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 4.0/10 (3 votes cast)
Kopen jongeren nog (dure) auto's?, 4.0 out of 10 based on 3 ratings

Dit zal je ook interesseren

  1. Hybride autos
  2. Een autolening om wagen aan te kopen
  3. Jongeren verzekeren auto vaak op naam van ouders

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *