Jongeren in vele gevallen geweigerd voor autoverzekering

De Belgische wetgeving verplicht elke eigenaar of gebruiker van een motorvoertuig om een burgerlijke aansprakelijkheid (BA)  verzekering af te sluiten. Deze verplichting geldt voor  ALLE motorvoertuigen : auto,bromfiets,vrachtwagen,quad,heftruck,aanhangwagens en opleggers.

Maar ook voor ALLE leeftijden.

Voor jongeren is dit een groot financieel probleem aan het worden wegens de hoge Premies.

Ik trok op onderzoek en de resultaten waren verbluffend.  Ik vroeg  naar de voorwaarden voor enerzijds een jongeren die juist zijn rijbewijs gehaald had, anderzijds een jongeren van 23 jaar met 18 maanden rijervaring.

De jongeren die net zijn rijbewijs haalden, kreeg in 75% van de verzekeringskantoren gewoonweg  geen autoverzekering.

Bij de bestuurder met rijervaring was het niet veel beter. In  1 op de 4 verzekeringskantoren weigerde ook deze bestuurder een verzekering te geven.

Wanneer ze toch besliste een autoverzekering toe te zeggen, dan was deze onbetaalbaar voor de jongeren.

Voor een burgerlijke aansprakelijkheid verzekering betaal je tussen de 975€ en de 1175€  als je nog geen rijervaring hebt.  Een omnium verzekering  is echter bijna niet betaalbaar voor de jongere , dit schommelt tussen de 1978€ en de 2183€.

De jongeren van 23 jaar en 18 maanden rijervaring komt er iets beter uit maar het blijft inderdaad duur. Deze betaald tussen de 804€ en de 956€ voor een burgerlijke aansprakelijkheid verzekering en tussen de 1847€ en de 2097€ voor een omnium verzekering.

Uit mijn onderzoek blijkt ook dat de bonusmalus systeem weggevallen is en nu mag de verzekeringsagent zelf bepalen welke parameters hij laat meespelen. Deze zijn bijna altijd de volgende punten: vermogen van het voertuig, kilometerverbruik,woonplaats, leeftijd , het gebruik van het voertuig ( privé of werk) en je schadeverleden.

Voor vele jongeren zit er maar 1 oplossing op die veel risico’s inhoudt, het voertuig laten verzekeren door een van de ouders.

Maar als ouders de auto verzekeren geven zij aan dat zij de hoofdbestuurders zijn van het voertuig. De jongere mag dan slechts af en toe met het voertuig rijden. Als er een schadeongeval zich voordoet , kan de verzekeringsmaatschappij navraag doen of de jongeren effectief occasioneel bestuurder is. Men doet dit door informatie op te vragen bij buren en dergelijke.  Als dan aan het licht komt dat de jongere de hoofdbestuurder is en niet de ouders , dan gaan de poppen aan het dansen. Dan trekt de verzekering de handen volledig terug en komen de kosten ten laste van de persoon die een valse verklaring heeft afgelegd.

Dus jongeren die toch een auto willen kopen, vraag eerst goed informatie over een autoverzekering. Vergelijk ook de verschillende verzekeringen tegenover elkaar.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 8.5/10 (4 votes cast)
Jongeren in vele gevallen geweigerd voor autoverzekering, 8.5 out of 10 based on 4 ratings

Dit zal je ook interesseren

  1. Autoverzekering jongeren: onbetaalbaar?
  2. Betaalbare autoverzekering voor jongeren
  3. Een autoverzekering voor jongeren?
  4. Goedkoopste autoverzekering voor jongeren
  5. Goedkope autoverzekering voor studenten

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *