Jongeren halen minder snel hun rijbewijs dan vroeger

Jongeren die hun rijbewijs willen halen wachter daar vandaag veel langer mee dan vroeger. Dat blijkt uit cijfers van de federatie van rijscholen, gepubliceerd in het weekblad Knack. Vijftien jaar geleden behaalden veel jongeren hun rijbewijs op hun achttiende. Nu zien we dat verschuiven naar de leeftijd van twintig of vaak nog veel later. Een reden blijkt de kostprijs en het gebrek aan pure noodzaak.

Europese trend

Niet enkel in België maar ook in andere Europese landen lijkt het een trend. Vooral merkbaar in de grote steden, zegt woordvoerder  Jeroen Smeesters van de rijscholen federatie: “We merken dat over heel Europa. Vanaf het moment dat jongeren alternatieven krijgen om zich te verplaatsen, dan wordt de auto inderdaad minder belangrijk als mobiliteitskeuze”.

Door het project ‘Rijbewijs op School’ (zie afbeelding) krijgen jongeren in Vlaanderen wel de kans om gratis een theoretische rijopleiding te volgen met aansluitend examen. Zo’n 40.000 laatstejaars leggen jaarlijks die test af maar de praktijkopleiding wordt daarna vaak uitgesteld.

Internetgeneratie

Smeesters stelt dat de trend deels te wijten is aan het internettijdperk waarin jongeren vandaag opgroeien. Daarbij laten ze bestellingen aan huis leveren, communiceren ze met hun vrienden via internet en gaan ze gewoon ook iets minder op stap.

Natuurlijk speelt ook de kostprijs van het autorijden een grote rol in tijden van crisis. Niet enkel de aankoop maar ook het verbruik, de verkeersbelasting en de autoverzekering is voor de jongeren een zware kost. “Ze geven dat geld liever uit aan een snelle internetverbinding dan aan een snelle auto” stelt Smeesters. Al moeten we die uitspraak natuurlijk met een korrel zout nemen.

Op het platteland is die trend veel minder te zien. Daar halen jongeren over het algemeen nog steeds zo vroeg mogelijk hun rijbewijs. Dat komt vooral door het gebrek aan goede alternatieven zoals openbaar vervoer of een degelijk fietsinfrastructuur. De afstanden op het platteland zijn ook net iets groter dan wanneer je in de stad naar de bakker om de hoek moet.

Ondanks alles ziet Smeesters de toekomst negatief in als het over de rijscholen gaat. “Deze sector gaat geen dertig jaar meer mee. De trend is duidelijk, autorijden is niet cool meer”.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Dit zal je ook interesseren

  1. Jongeren in vele gevallen geweigerd voor autoverzekering
  2. Kopen jongeren nog (dure) auto’s?
  3. Autoverzekering jongeren: onbetaalbaar?
  4. Betaalbare autoverzekering voor jongeren
  5. Goedkoopste autoverzekering voor jongeren

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *