Jongeren verzekeren auto vaak op naam van ouders

Jongeren die hun autoverzekering afsluiten op naam van de ouders is bedrog. Wanneer verzekeringsmaatschappijen dit ontdekken kunnen ze de schadevergoeding terugvorderen.

Maar toch heeft ongeveer 50% van de jongeren tussen de 18 en 25 een autoverzekering op de naam van hun ouders. Dat blijkt uit een enquête bij 400 jongeren die Marijke Christiaens deed als eindproef voor haar studies handelswetenschappen en bedrijfskunde aan de Hogeschool-Universiteit Brussel.

En dat blijkt niet enkel en alleen uit deze enquête. Ikzelf behoor ook nog tot de categorie “jongeren” en als ik eens kijk in mijn vriendenkring dan kom ik tot volgend besluit. 5 van de 8 vrienden (ofwel 62%) heeft een autoverzekering op naam van hun ouders. Dit zegt genoeg…

Maar waarom doen jongeren dit? En waarom laten ouders dit toe? Het antwoord is redelijk eenvoudig: veel te dure autoverzekeringen voor jongeren.

Verzekeren op naam van de ouders kan op het eerste zicht een goede oplossing lijken maar niets is minder waar. Jongeren (en hun ouders) lopen een groot risico wanneer ze kiezen voor die oplossing. Wie een autoverzekering afsluit geeft aan de dagelijkse bestuurder te zijn. Als dat dan de ouder is, dan mag de jongere slechts af en toe met de auto rijden.

Wanneer er een schadegeval is en er is twijfel dan kan de verzekeringsmaatschappij dit makkelijk opzoeken. Dit gebeurt meestal door de buren en/of vrienden van de persoon in kwestie te ondervragen. Dan komt al vlug aan het licht wie eigenlijk de hoofdbestuurder is van de auto. En op dat moment beginnen de problemen.

Wanneer bedrog aan het licht komt dan komen alle kosten op de nek van diegene die de valse verklaring aflegde. Wanneer er lichamelijke letsels zijn dan kan dit bedrag aardig oplopen.

Om dit te voorkomen doen sommige verzekeraars tegemoetkomingen. Wanneer een jongere een cursus defensief rijden heeft gevolgd of een slipcursus dan kan zijn premie dalen. Het laatste nieuwe snufje op de markt is een soort van zwarte doos voor de auto. Het apparaat registreert echt alles: locatie, snelheid, rijgedrag, enz … . Wanneer de statistieken positief uitdraaien dan kan de jongere ook rekenen op een premiedaling.

Maar volgens mij zijn deze tegemoetkomingen slechts een druppel op een hete plaat. De enige oplossing om deze vorm van bedrog tegen te gaan is volgens mij een daling in de tarieven. Meer bepaald een daling in de tarieven voor de autoverzekeringen voor jongeren. Want waarom grijpen jongeren naar de autoverzekering van mama en papa? Juist, de kostprijs!

Lees ook:

Dat blijkt uit een enquête bij 400 jongeren die Marijke Christiaens deed als eindproef voor haar studies handelswetenschappen en bedrijfskunde aan de Hogeschool-Universiteit Brussel.
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 8.0/10 (11 votes cast)
Jongeren verzekeren auto vaak op naam van ouders, 8.0 out of 10 based on 11 ratings

Dit zal je ook interesseren

  1. Kopen jongeren nog (dure) auto’s?
  2. Autoverzekering jongeren: onbetaalbaar?
  3. Jongeren in vele gevallen geweigerd voor autoverzekering
  4. Een autoverzekering voor jongeren?
  5. Betaalbare autoverzekering voor jongeren

One Trackback

  • By Autoverzekering jongeren: onbetaalbaar? on juli 11, 2010 at 1:46 pm

    […] Jongeren en hun ouders’ autoverzekering Geplaatst in Autoverzekering jongeren | Tags: Autoverzekering jongeren, autoverzekering voor jongeren […]

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *