Franchise bij autoverzekering

U koopt een (nieuwe) auto. Dan moet deze ingeschreven worden bij de Directie Inschrijvingen Voertuigen (DIV) van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Dit kunt u zelf doen of via uw verzekeringsmakelaar. Daarnaast moet u de auto verzekeren. Als u een autoverzekering gaat afsluiten, wordt er vrijwel altijd gevraagd of u de verzekering met of zonder franchise wilt. Een BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid, de verplichte autoverzekering) is vaak zonder franchise, een Omniumverzekering met franchise. Soms kunt u niet eens kiezen, maar zit er automatisch een franchise in de autoverzekering. Maar wat is dat nu precies, een franchise?

Eigen risico

Een franchise wordt ook wel vrijstelling of eigen risico genoemd. Het staat voor een vaste waarde, een vast bedrag of een percentage van de catalogusprijs van de verzekerde auto. Deze waarde moet u altijd betalen of wordt ingehouden van het uit te betalen schadebedrag. Stel: u heeft een franchise van 250 euro, dan betekent dat wanneer u een schade claimt bij uw verzekeraar van bijvoorbeeld 500 euro vanwege lakschade, de verzekering u 250 euro vergoedt. De franchise is dus altijd ten laste van de verzekerde. Er zitten vaak wel voorwaarden aan een franchise. Een voorbeeld hiervan is dat u de auto bij schade of een ongeval laat herstellen bij een door de verzekeringsmaatschappij erkende hersteller.

Doel

Het doel van een franchise is om de verzekerden erop te attenderen dat men voorzichtig rijdt. Ook kan de verzekeringsmaatschappij de premie van de omniumverzekering op deze manier betaalbaar houden. Natuurlijk is er voor de verzekeringsmaatschappijen het voordeel dat bij kleine schades (ook wel kruimelschades genoemd), de maatschappij deze niet hoeft af te wikkelen. Kruimelschades brengen (relatief) veel administratieve rompslomp met zich mee en derhalve ook relatief hoge kosten.

Aangepaste regels

De verzekeringsmaatschappijen hebben de regels voor franchise aan moeten passen aan de huidige tijd. Vroeger was er namelijk alleen franchise bij Eigen Schade. Tegenwoordig geldt het ook bij de waarborg Diefstal, omdat het aantal autodiefstallen gestegen is. Daarnaast bent u, bij de waarborg Diefstal met franchise, soms ook verplicht om uw auto te voorzien van een diefstalbeveiliging, zoals een alarminstallatie.

Kies zelf uw franchise

Soms kunt u kiezen wat uw franchise gaat zijn. Hier wordt dan de premie op bepaald. Hoe hoger de franchise, hoe meer korting u op uw premie krijgt. Let op: vrijwel altijd is de keuze van franchise afhankelijk van de cataloguswaarde. Hoe duurder de auto, hoe hoger de franchise. Aan de cataloguswaarde is een basis vrijstelling verbonden. U kunt dan kiezen of u anderhalve keer de vrijstelling wilt of twee keer en zo verder. Niet bij iedere verzekeringsmaatschappij heeft u te maken met een franchise. Er zijn ook autoverzekeringen zonder verplichte vrijstelling.

Als u enkel een BA-verzekering zonder franchise heeft en u claimt vaak schade of u hebt vaak een ongeval, dan kan de verzekeringsmaatschappij u een verplicht een eigen risico opleggen. Ook kan de verzekeringsmaatschappij aan jonge of beginnende bestuurders een eigen risico vragen om de bestuurders aan te moedigen voorzichtig te zijn met autorijden. Zo is er voor jonge of beginnende bestuurders ook een betaalbare premie van hun autoverzekering.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 7.5/10 (4 votes cast)
Franchise bij autoverzekering, 7.5 out of 10 based on 4 ratings

Dit zal je ook interesseren

  1. De goedkoopste autoverzekering

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *