Wat is de kilometerverzekering?

In onze post van 11 juli over goedkope autoverzekeringen, gaf ik het al even aan : de kilometerverzekering. Als u nog niet weet wat het inhoud, dan weet u het over 5 minuten.

Voor wie?

De kilometerverzekering is simpelweg gezegd een autoverzekering per kilometer. Rijdt u minder dan 10 000 kilometer per jaar? Dan mag u bijna zeker zijn dat de kilometerverzekering iets voor u zal zijn. Maar niet getreurd als u meer dan 10 000 kilometer per jaar over onze wegen zoeft.
Weet u niet precies hoeveel kilometers u per jaar aflegt?

Geen probleem, met onze kilometercalculator weet u direct of de kilometerverzekering iets voor u is:

Aangezien ik deze calculator zelf gemaakt heb, weet ik dat deze volledig correct is. Toch toon ik het u graag nog eens voor.


Eventjes vlug mijn situatie schetsen:

Ik ben student Informatica  in Gent en woont in regio Kortrijk. Dat wil zeggen, iedere weekdag minstens 80km autostrade onder de voeten. Dan komt daar nog eens al de rest bij…ik vrees dat ik niet onder de 10 000 zal raken.

Berekening kilometers

En mijn vrees was niet onterecht,  ik kwam uit op 23 815 km per jaar. (Zoveel had ik nu ook weer niet verwacht…)

Wilt u zelf ook eens weten hoeveel kilometers u per jaar aflegt?

Probeer onze tool:

Kilometercalculator

Wat is de kilometerverzekering?

Het principe is eenvoudig : minder afgelegde kilometers = minder premie betalen
Logischer dan dit kan moeilijk. Hoe minder u op de baan bent, hoe kleiner de kans op een ongeval.

De te betalen premie wordt beïnvloed door verschillende factoren. Leeftijd, type wagen, aantal ongevallen op uw palmares, …  Ondertussen heeft u al lang door dat uw aantal afgelegde kilometers een belangrijke rol spelen.

U betaalt vooraf een premie op basis van de geschatte kilometers die u zal rijden. Op het einde van het jaar volgt de afrekening met het werkelijke aantal kilometers die u heeft gereden. Eenvoudig, doorzichtig en voor een groot pak mensen onder ons goedkoper. Sommige maatschappijen beweren tot 25% goedkoper !

De kilometerverzekering heeft zo nog andere (weliswaar beperkte) voordelen:
Volgens een onderzoek zorgt de kilometerverzekering ervoor dat de automobilist bewust wordt van het onnodig gebruik van de auto (bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of de kinderen van school te halen)
Door deze bewustwording zal er minder verkeer op de weg zijn waardoor er minder verkeersongevallen en minder files zullen zijn. Het is dus ook een bijdrage tot het milieu , wat in deze tijden toch een belangrijk gegeven is.

Waar sluit ik zo een verzekering af?

In België bieden vijf  verzekeraars een ‘kilometerverzekering’ aan: Ethias, Corona Direct, Axa, Touring  en Actel. Enkel bij Corona Direct kunnen we van een echte kilometerverzekering spreken, want zij werken per schijf van 100km.

Volgende week post ik een vergelijking tussen Corona Direct en één van de andere 5 aanbieders. Ik zal er proberen de interessantste eruit te kiezen.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 6.8/10 (5 votes cast)
Wat is de kilometerverzekering?, 6.8 out of 10 based on 5 ratings

Dit zal je ook interesseren

 1. Kilometerverzekering Actel
 2. Kilometerverzekering KBC
 3. Kilometerverzekering: Corona Direct vs Touring?

7 Reacties

 • Jurgen juli 26, 2009 at 7:51 pm

  Hey,
  in mijn zoektocht naar de goedkoopste autoverzekering, zag ik het aanbod van ING. De prijs was heel scherp. Ook daar kan je kiezen in 3 categorieën wat betreft km-verbruik.
  Zitten er addertjes onder het gras?

 • admin juli 26, 2009 at 8:11 pm

  Hallo,

  Wel Jurgen, ik moet eerlijk zijn, ik wist niet eens af van een kilometerverzekering bij ING. Mag ik even de url (als je die nog terug vindt :p)
  Morgen komt wel een interessante tekst online :
  Ik heb vandaag de 5 verzekeraars (die ik noem in de post) met elkaar vergeleken. Morgen schrijf ik een tekstje erover en komt deze online…
  Ik vertrek over 5 minuten naar de Gentse feesten, dus vanavond zal ik de kilometerverzekering van ING niet meer kunnen bekijken. Maar ik probeer hem nog in de tekst te krijgen tegen morgen !!

 • Thomas november 1, 2010 at 10:09 pm

  Beste Admin,

  Ik ben een man van 23 jaar die beschikt over een rijbewijs van 2008. Ik ben al een geruime tijd aan het zoeken naar de voordeligste verzekering. Ik heb twee keuzes:

  Bij DVV: Kan ik mij verzekeren voor een Nissan Micra voor 420 euro. Dit is wel op mijn vader zijn naam. Dat wil zeggen dat enkel de bonus malus op deze Micra (die ik aangekocht heb) omhoog gaat bij een accident. Men vertelt mij dat de bonus malus van mijn vader zelf niet omhoog zou gaan. Nu heb ik hier wel twijfels inzake legaliteit. Als ik mij zou opgeven als regelmatige bestuurder en ik zou in het slechtste geval twee accidenten hebben dan kan een verzekering meedelen dat men het verdacht vindt dat ik tweemaal bij een accident ben betrokken. HIerdoor zouden ze afleiden dat ik meer dan een regelmatige bestuurder zou zijn en dat de verzekering hierdoor niet zal tussenkomen. Eveneens wil ik vermelden dat ik ook niet bij mijn ouders woon.

  De kilometerverzekering: Ik kan op veilig spelen en neem een verzekering per kilometer. Ik zou de auto niet gebruiken voor mijn werk en zal deze enkel voor uitstapjes, naar mijn ouders en occasioneel vervoer gebruiken. Ik heb uitgerekend dat ik ongeveer aan een 10.280 kilometer per jaar uitkom.
  Het kostenplaatje bedraagt hier: +- 600 euro. Dit zou binnen mijn budget passen maar het is duurder dan bij DVV met een verzekering bij mijn ouders.

  Mijn vraag:

  Wat lijkt volgens u de beste oplossing? Is er een risico om de auto te verzekeren op vaders naam en niet thuis te wonen of lijkt het best om kilometerverzekering te nemen in mijn situatie?

  Zijn er bij de kilometerverzekering nog addertjes inzake betaling?==> als je nu meer dan 10000 kilometers rijdt, moet je dan boetes betalen of betaal je dan 2.25 euro per 100 km ?

  vriendelijke groeten,

 • yuri november 19, 2010 at 12:10 pm

  Beste Thomas,

  De kilometerverzekering lijkt mij inderdaad het veiligste. Het is misschien iets duurder, maar op zekerheid staat geen prijs. Ik zou zeker niet verzekeren op de naam van een van de ouders als je er niet meer woont. Bij een ongeluk gaat de verzekering inderdaad nagaan wie het meest met de auto op de weg is. Als daaruit blijkt dat je de hoofdbestuurder bent kan de verzekering inderdaad weigeren van uitbetalen.

  Er worden zeker geen boetes uitgeschreven bij het overschrijden van het aantal kilometers. Je betaalt dan inderdaad een extra supplement. Wanneer je het afgesproken aantal kilometers overschrijdt moet je dit zeker wel melden bij jouw verzekeringsagent.

  Ga zowiezo eerst eens langs bij verschillende verzekeringsmaatschappijen en vraag naar de kilometerverzekering. Op onze website staan ook verschillende artikels ivm kilometerverzekeringen bij verschillende maatschappijen:
  De kilometerverzekering

 • davy augustus 26, 2011 at 10:52 pm

  hey

  ik heb al enkele jaren een – 10.000 verzekering bij DVV …

  vroig jaar ben ik in het stad komen wonen en gebruik mijn wagen nog zelden …

  zijn er kilometerverzekeringen die de per kilometer premie net iets letterlijker nemen???

  ik zou hem niet graag wegdoen, maar betaal ook veel geld alleen aan tax en verzekeringen (+/- 850EUR/jaar, 66KW diesel)

  kan dit goedkoper, verzekering is per 3 maanden €105.44

  grtz

 • Yuri augustus 27, 2011 at 9:08 am

  @Davy: misschien is volgend artikel wel interessant voor jou

  http://www.vergelijk-autoverzekeringen.be/kilometerverzekeringen-corona-direct-of-touring/

  Bij Corona Direct betaal je eigenlijk per schijf van 100km…

 • Elleke92 mei 15, 2012 at 7:45 pm

  Beste,

  Ik heb momenteel een verzekering op mijn moeder haar naam staan voor een citroen C2 (44KW). Alle documenten staan op haar naam. Zij is hoofdbestuurdster en ik tweede bestuurdster.

  Bij de afrekening (€420) van mijn DVV-verzekering dacht ik waarom geen kilometerverzekering? Ik rijd minder dan 10 000km per jaar dus.
  Geen probleem dacht ik….

  Ik belde naar DVV en daar zeiden ze mij dat zij geen kilometerverzekering uitgaven. Wel was er een dochterbedrijf van hen Corona dat dit wel deed. Uiteindelijk alles laten berekenen en het zou uitkomen op €431! Dit heb ik dus niet gedaan.

  Ik ben toch nog even verder gaan vergelijken.

  Bij Ethias (hoofdzetel denk ik) werd ik erg vriendelijk onthaald en kreeg onmiddellijk een offerte. En zij kwamen uit voor gewone BA + rechtsbijstand + verzekering inzittenden op €338. Dit stond me dus zeker aan.

  Tot ik vandaag een kwade telefoon kreeg van Ethias uit Sint-Niklaas omdat ik om een afspraak had gevraagd. De meneer was uiterst grof en riep door de telefoon: “Wie is nu eigenlijk de bestuurdster??”
  Ik had duidelijk vermeld bij de offerteaanvraag dat ik tweede bestuurdster ben!
  Deze persoon zei dat dit niet kon en zei me dat de kilometverzekering op €1100 zou komen omdat ik nog maar 19 jaar ben.
  Voor ik iets kon zeggen was de telefoon aan de andere kant al neergelegd.
  Ronduit slechte klantvriendelijkheid dus!

  Bij Touring had ik ook eens onderhoord en zij kunnen mij een kilometer aanbieden aan 299euro.

  Ik heb overal duidelijk gezegd dat ik 19 jaar ben en tweede bestuurdster. De hoofdbestuurdster, mijn moeder is 46 jaar en heeft nog nooit een ongeval gehad.

  Toen belde ik naar mijn schoonmoeder omdat ik wist dat zij ook een kilometervergoeding heeft. Ze zei me dat deze wel van DVV was. (Hoe die gaven toch geen??) Zij legde me dan weer uit dat niemand mij een kilometerverzekering zal aanbieden omdat ik onder de 25jaar ben. Ook al ben ik tweede bestuurdster. Ik vind dit echt raar… Ben ik dan nu wel goed verzekert eigenlijk?

  Bij nader inzien dan toch maar bij de gewone algemene DVV-verzekering blijven aan €420 ?

  Kan er iemand mij misschien raad geven of helpen?

  Alvast bedankt!

2 Trackbacks

 • […] Direct. Mocht je niet meer weten over wat ik hier allemaal praat, lees gerust ons artikel over de kilometerverzekering nog eens […]

 • By Kilometerverzekering actel on januari 22, 2010 at 1:02 pm

  […] weet nog niet wat een kilometerverzekering is? Geen probleem, we hebben dit reeds uitvoerig besproken. Voor u verder leest, leest u best onze […]

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *