Burgerlijke Aansprakelijksheidsverzekering

We hadden het al eerder over de verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid maar omdat we nog steeds zoveel reacties daarover krijgen, nog een artikel over deze speciale verzekering.

Verplichting

Als u met een motorvoertuig zoals een auto, bromfiets, vrachtwagen of motorfiets op de openbare weg wilt rijden, dan bent u verplicht om dit voertuig te verzekeren met een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering. Afgekort heeft men het over de B.A.-verzekering. De B.A.-verzekering vergoedt de schade aan derden (inclusief inzittenden in uw voertuig) indien u bij een ongeval betrokken bent. De verzekering dekt géén schade aan u zelf, hiervoor kunt u een aparte waarborg afsluiten. Het komt er dus op neer dat deze verzekering iedereen dekt, behalve de bestuurder zelf. Ook inbegrepen in deze verzekering zijn de ‘zwakke weggebruikers’ als voetgangers en fietsers, zelfs ook als zij de veroorzaker van het ongeval zijn. Een uitzondering hierop is wanneer de schade opzettelijk is veroorzaakt door de zwakke weggebruiker (ouder dan 14 jaar). Indien dit het geval is, dan moet de veroorzaker van de schade de kosten vergoeden aan de tegenpartij.

 Premie berekening

Hoewel de B.A.-verzekering verplicht is, is er geen wettelijke vastgelegde premie. De verzekeraars zijn vrij om te bepalen wat de hoogte van de premie is. De verzekeraars bepalen de premiehoogte aan de hand van het soort voertuig (merk, type en vermogen) en het aantal kilometers wat jaarlijks wordt afgelegd. Daarnaast wordt er gekeken naar de leeftijd van de bestuurder, het geslacht van de bestuurder, de woonplaats, het aantal jaren dat er schadevrij is gereden, het gebruik van de auto (privé of beroepsmatig) en de rijervaring of het aantal jaren dat de verzekerde over het rijbewijs beschikt. Ook kunt u soms extra korting op de premie krijgen indien u meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit.

 Verschillen

Enkele verschillen in de verzekering bij verschillende verzekeraars kan zijn de extra services in de dekking. Een voorbeeld hiervan is het wel of niet gratis gebruik van een telefonische informatie- en hulpverleningsdienst. Een ander voorbeeld is het beschikbaar stellen van een gratis vervangwagen. Bij sommige verzekeraars is dit een standaard inbegrepen service, bij andere verzekeraars vindt u deze service pas terug indien u extra verzekeringen afsluit.

 Wettelijke bepalingen

Wat wel bij wet is geregeld is dat de verzekeringsmaatschappijen verbonden zijn aan een modelovereenkomst voor de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering. Hier staat onder andere in vermeld de minimumvergoeding voor stoffelijke schade en schade door brand, rook en ontploffing.

 Een ongeval

Mocht u een ongeval krijgen of veroorzaken, dan is het noodzakelijk dat u direct een aanrijdingsformulier invult ongeacht de omvang van de schade. Dit moet u al dan niet samen met een derde partij invullen. Hoe klein de schade ook lijkt, achteraf kan het soms toch groter zijn dan gedacht. Een ingevuld aanrijdingsformulier kan dan dienen als bewijsmateriaal. U zorgt er voor dat het formulier zo volledig mogelijk wordt ingevuld, het liefst ook met een uiteenzetting van de situatie bijvoorbeeld door middel van een tekening van de feiten. Het kan ook altijd handig zijn om eventuele getuigen te noteren, dit kan achteraf een heleboel zorg besparen. Betreft het een ongeval met gewonden, dan bent u verplicht om de politie te verwittigen. Nadat u het aanrijdingsformulier hebt ingevuld, moet u direct bezorgen aan de verzekeringsmaatschappij. Als u dit laat liggen, kan het zijn dat de verzekeraar niet meer in staat is om de schade correct vast te stellen.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Burgerlijke Aansprakelijksheidsverzekering, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

Dit zal je ook interesseren

  1. Burgerlijke aansprakelijkheid voertuigen

One Trackback

Plaats een reactie

Jouw e-mailadres blijft onzichtbaar. Verplichte velden zijn aangeduid met een *